«Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ»

Το να είστε σε  φόρμα και υγιείς όσο το δυνατόν περισσότερο σημαίνει ότι το σώμα σας είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής πιο αποτελεσματικά.

Η αύξηση της συνολικής δύναμης βοηθά στην ενίσχυση των μυών και των τενόντων βοηθώντας την αποφυγή τραυματισμών.

Απλά πράγματα, όπως λίγο περισσότερο περπάτημα, χρησιμοποιώντας τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, ή μια βόλτα με ποδήλατο είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε για να αυξήσετε την καθημερινή σας άσκηση. Έτσι μέσα στην καθημερινότητά μας πρέπει να εντάξουμε και την τακτική άσκηση για να διατηρηθούμε σε καλή φυσική κατάσταση. Το τζόκινγκ, το ποδήλατο, το κολύμπι, το τένις αποτελούν όλα καλές λύσεις για να διατηρήσουμε το σώμα μας σε εγρήγορση και να είμαστε γεμάτοι ενέργεια.

Η ισορροπημένη διατροφή περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία, στις κατάλληλες ποσότητες, και επιτυγχάνεται καταναλώνοντας μια ποικιλία τροφίμων. Μία διατροφή πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία βοηθάει στη διατήρηση ενός καλού μυοσκελετικού συστήματος. Εξίσου σημαντική είναι και η ενυδάτωση του οργανισμού μας. Η έλλειψη νερού στο σώμα αυξάνει την τριβή ανάμεσα στα κόκαλα, η οποία προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρθρώσεις μας και οι χόνδροι μας είναι φτιαγμένα από 80 % νερό. Αντιθέτως, στην περίπτωση της σωστής ενυδάτωσης του σώματος, οι αρθρώσεις μας μπορούν εύκολα να χειριστούν κινήσεις και σωματικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν το τρέξιμο και το πέσιμο, με ανώδυνο τρόπο. Επίσης, μπορείτε ακόμα να έχετε κράμπες και μυϊκούς σπασμούς αν το σώμα σας έχει έλλειψη από νερό.

Απαραίτητος σύμμαχος για την καθημερινή μας ευεξία, ο ποιοτικός ύπνος είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος για τον οργανισμό μας. Ένας ήρεμος ύπνος, για 8 ώρες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διευκολυνθεί η αποκατάσταση των μυών και να ξεκουραστεί το μυϊκό σας σύστημα.

Τέλος η μείωση/διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ είναι επιτακτική για να διατηρηθούμε πιο υγιείς.

Οι 5 βασικές ασκήσεις

Η μέθοδος του Μπιλ Όρμπαν λέγεται ΒΧ και προβλέπει 11 λεπτά άσκησης την ημέρα για τους άνδρες (και 12 για τις γυναίκες, με το πρόγραμμα ΧΒΧ). Ο Καναδός θεωρητικός των ασκήσεων – αστραπή υποστήριζε ότι με τη μέθοδό του αρκούν έξι έως δέκα μήνες για να αποκτήσει κανείς καλή φυσική κατάσταση.

ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

 Με τα πόδια ανοικτά και τα χέρια σε ανάταση σκύβουμε προς τα εμπρός μέχρι να αγγίξουμε το πάτωμα. Έπειτα σηκωνόμαστε και φέρνουμε τα χέρια σε θέση ανάτασης λυγίζοντας προς τα πίσω
 Ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα πόδια ανοικτά και τα χέρια κολλημένα κατά μήκος του σώματος. Σηκώνουμε το κεφάλι όσο χρειάζεται για να βλέπουμε τις φτέρνες μας χωρίς να σηκώνουμε τα πόδια. Μετά το κεφάλι και η πλάτη επιστρέφουν στην οριζόντια θέση.
 Ξαπλώνουμε μπρούμυτα με τις παλάμες των χεριών κάτω από τους μηρούς. Σηκώνουμε το κεφάλι και τεντώνουμε το ένα πόδι. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο πόδι.
 Ξαπλώνουμε μπρούμυτα με τα χέρια λυγισμένα στο ύψος του θώρακα. Χρησιμοποιούμε τα χέρια ως μοχλό για να ανυψώσουμε τον θώρακα. Επιστρέφουμε στην αρχική μας θέση.
 Κάθε 75 βήματα κάνουμε 10 «άλματα – ψαλίδια». Τεντώνοντας το δεξί χέρι προς τα εμπρός, το αριστερό προς τα πίσω και αντίθετα. Κάνουμε επιτόπιο άλμα αλλάζοντας τη θέση των χεριών και των ποδιών πριν «προσγειωθούμε». Δείτε (κι εκτελέστε) ολόκληρο το πρόγραμμα του Μπιλ Όρμπαν στη διεύθυνση http://www.corvedale.previewurl.com/5bx

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=12602550&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=800&h

ΔΕΚΑ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

 Αποφύγετε να μένετε στην ίδια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως επίσης και τις απότομες κινήσεις.
 Μάθετε να λυγίζετε τα γόνατα όταν πρόκειται να σηκώσετε ένα βάρος.
 Αποφεύγετε σύνθετες κινήσεις (σκύψιμο-στροφή ή τέντωμα-στροφή) ενώ μετακινείτε ή τοποθετείτε αντικείμενα.
 Για δραστηριότητες που απαιτείται σκύψιμο προς τα εμπρός (πχ στρώσιμο κρεβατιού), ακουμπήστε κάπου με το ένα χέρι ή ακουμπήστε το πόδι σε ένα σκαμνάκι.
 Αποφεύγετε την έκθεση σε ρεύματα αέρος. Ευνοούν την έναρξη μυϊκών συσπάσεων.
 Συνιστώνται αθλητικές δραστηριότητες όπως κολύμπι, ποδηλασία και ασκήσεις γυμναστικής δαπέδου.
 Σε περίπτωση οσφυαλγίας λόγω κύησης μπορεί να είναι χρήσιμη η ανάπαυση στο κρεβάτι σε θέση χαλάρωσης για κάποιο χρονικό διάστημα.
 Φροντίστε να κοιμάστε σε κατάλληλο στρώμα που να στηρίζει ομοιόμορφα το βάρος ευνοώντας μία άνετη ανάπαυση.
 Ενδείκνυται η τοπική εφαρμογή καθώς και η από του στόματος χορήγηση ενός μυοχαλαρωτικού σε μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με ένα μη στεροιδές αντιφλεγμονώδες.
 Σε κάθε περίπτωση, ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας.

http://www.soel.gr/images/articledata/2012/healthtips/back_problem_prevention.jpg

Η Counterpain®, Νο 1 θερμαντική αναλγητική κρέμα στην Ελλάδα, μέσω της θερμότητας που προκαλεί, σας βοηθά να ανακουφίσετε τους μυς από τον πόνο & τη δυσκαμψία, αμέσως μετά την εφαρμογή. Η ασφαλής επιλογή, για καθημερινή, απεριόριστη χρήση, που απελευθερώνει την κίνησή σας! Μύρισε τα δραστικά συστατικά της. Νιώσε τη θερμότητα. Δες το αποτέλεσμα.